Amerikai répás muffin
2004.10.06. 13:24
Hozzávalók: 12½ deka finomliszt 12½ deka teljes kiőrlésű liszt 1½ kávéskanál sütőpor ½ kávéskanál szódabikarbóna 10 deka dióbél 5 szem szegfűszeg ¼ kávéskanál őrölt fahéj frissen reszelt szerecsendió 15 deka sárgarépa 1 tojás 2 deci 1,5%-os zsírtartalmú tej ½ deci olaj 15 deka barna cukor
Elkészítés: Bemelegítem a sütőt 190 fokra, és kibélelem a muffintepsi horpadásait egy-egy papírkapszlival. Mialatt melegszik a sütő, összeállítom a tésztát. A kétféle lisztet, a sütőport meg a szódabikarbónát összekeverem egy tálban. Aztán a mozsaramban finomra töröm a diót, majd a szegfűszeget, és mindkettőt a lisztes elegyhez adom. Hogy még illatosabb legyen, beleszórom az őrölt fahéjat, és reszelek rá egy kevés szerecsendiót is.
Ezután előkészítem a sárgarépát. Körömkefével alaposan megcsutakolom a meleg vizes csap alatt, majd lereszelem a kézi reszelő nagy lyukú oldalán, egyenesen a diós-fűszeres lisztbe. Jöhet egy másik tál. Ebben kézi habverővel alaposan összekavargatom a tojást, a tejet, az olajat és a barna cukrot.
A tojásos-tejes-olajos-cukros masszát átöntöm a lisztes tálba, és fakanállal hamar összedolgozom a tésztát.
Végül a kész tésztát kanállal a muffintepsi papírral bélelt horpadásaiba adagolom, és kb. 35 perc alatt megsütöm . Ha a beléjük szúrt tűre már nem tapad ragacsos tészta, készen vannak.
12 muffin lesz belőle.
|