Mra-mzes
2004.10.24. 18:58
75 dkg liszt,
35 dkg porcukor,
5 dkg vaj/marg.,
4 tojs,
4 evkanl mz,
4 teskanl szdabikarbna,
2 kvskanl rlt fahj,
1 kk rlt szegfszeg, (nem elrs, ennyi kell, s ennyi j bele)
csipet s.
Minden hozzvalt sszegyrni. Nem rzkeny, ha nincs idd "elvan" a htben sokig. Nagyon sok lesz belle.
180 fokon sss egy pr prba darabot kb. 5-10 percig. (enym stben ez hat perc kzepes fokozaton)
Majd ltni fogod, hogy mennyire barnul. Vilgosra kell stni, mert a mztl hamar megbarnul, s meg is keseredik.
Amikor kiveszed vrj vele egy kicsit, mert lehet, hogy nagyon puhnak tallod s nem tudod leszedni a tepsirl. Ahogy hl, kemnyedik, jobban lejn. Aztn majd jra megpuhul. (Na, ez az a nagyon fontos pont. Ha ezt nem rja le a kedves topiktrsunk, akkor betonra stm a cuccot. s valban el kell hinni, hogy a nagyon puha puszedli megszilrdul, s mgsem lesz kemny, pr perc utn puha lesz)
Trd kett s ltod a kzepn, hogy megslt-e.
Ha szraz ssd kevesebb ideig, ha nyersnek gondolod, vagy ssd tovbb vagy ssd magasabb hfokon. (ez csak az els stsnl macera, ha megvan a hfok, meg a perc, akkor nagyon halads)
Dszts(mz):
1 tojsfehrje s 12 dkg porcukor, sokig verni.
Nem kell rstni, egy jszaka alatt rszrad. De az telfestkes valami miatt tovbb szrad, de ha nincsen benne telfestk, akkor nagyon szp fehr lesz a mz. A habot felvered s ebbe kevered a porcukrot. A cukrot legalbb hromszor szitld t. Ez a nagy rokzos bartnm tancsa. Eldugul a zacsi, ha nagy szem cukor kerl bele.
n nem kentem meg tojssal.
Sima stpaprra teszem ket, egyszerre tbb tepsit tltk meg sts eltt, mert a stse nagyon halads. Rendesen terpeszkednek sls kzben, nem szabad srn rakni.
Fm stisdobozban tartom ket, akkor nem szradnak ki a fts miatti szraz levegtl
|