Citromlikőr
2004.10.24. 19:00
Stahl-recept
Hozzávalók:
10 citrom 2 zöldcitrom 1,5 liter vodka 1, 5 kg cukor 1, 5 kg víz
Elkészítés:
1o szépen fejlett, alaposan megmosott és papírtörlővel megszárítgatott citromot és 2 hasonló tisztítókúrán átesett zöldcitromot a krumplihámozó-késemmel vékonyan megpucolok. Aztán a sárga és zöld vékonyságokat beleszórom egy nagy befőttes üvegbe, rájuk öntök 1.5 liter olcsóbb vodkát, majd kb. 1 hétig hagyom állni az egészet. Ezalatt az idő alatt megtörténik a csoda: az illatos héjdarabkákból minden finom aroma és csodálatos színanyag beleoldódik az eredetileg semleges ízű, unalmasan átlátszó alkoholba. Aztán amikor épp van egy kis időm, akkor leszűröm a citromos vodkát és 1.5 kiló cukorból 1.5 liter vízzel összemelegített, de már langyosra hűlt sziruppal összekeverem. A kész citromlikőrt (úgy 4 liternyi lesz belőle) tölcséren át szépséges üvegekbe töltöm, a palackokra egy-egy csinos masnit kötök és ajándékképpen magamtól magamnak, a legkisebb üveget mindig félreteszem. Mélyhűtőből elővarázsolt, zúzmarás poharakba töltve mennyei igazán!
|