Szaloncukor
2004.11.04. 06:46
A szaloncukorra bszkk vagyunk, becsben tartjuk, hiszen magyar eredet s jellegzetesen magyar dessg. Magyarorszgon elszr 1824-ben lltottak karcsonyft, s ksbb dsztsknt Jkai kifejezsvel lve "szalonczukkedlit" aggattak r. A szaloncukor a tbb, mint msfl vszzados mltjval mgis a kt vilghbor kztt lett keresett dessg, gazdasgi tekintetben a felvelst az ipari gyrts hozta meg. Az tvenes vektl vtizedekig a fondant volt a kzkedvelt nlunk, majd egyre tbb j zzel ksrleteztek. Rgen a fa alatt nem a tvoli orszgokbl szrmaz narancs, bann, datolya dszelgett, hanem szp hazai piros alma, aszalt szilva s di. Ezeket sokszor a fra is felktttk, szp s termszetes karcsonyfadssz vltak. Eleventsk fel ezeket a rgi szp szoksokat:)
Az "igazi" szaloncukor receptje:
Hozzvalk: 1 kg fehr vagy barna cukor s 3 dl vz zestshez: darlt di, mogyor, kkusz, marcipn, csokoldreszelk vagy brmi ms...
A cukrot s a vizet addig fzzk, mg szlasodni kezd. Vkony drtbl gyrt hajltunk, belemrtjuk a masszba, s prbljunk meg buborkot fjni gy, mintha szappanbuborkot fjnnk. Akkor megfelel az llaga, ha ez sikerl. ntsk a masszt vzzel kibltett porceln tlba, ntsnk a tetejre is egy kis vizet, s tegyk hideg helyre. Amikor kihlt, addig keverjk fakanllal, amg pp nem lesz. Annyi fel osztjuk, ahny fle z cukrot akarunk kszteni. Keverjk bele az zestt. Kicsit melegtsk fel, hogy jl kenhet legyen, azutn simtsuk hideg tlcra 1,5-2 cm vastagon. Ha megdermed s vghat lesz, vizes kssel vgjuk kis tglalap formkra. A selyempaprt s a csomagolt mretre vgjuk, s mris hozzlthatunk a csomagolshoz.
Kitn csaldi foglalatossg a karcsony eltti brmelyik htvgn, a gyerekek klnsen lvezik az elksztst s nincs benne sem manyag, sem adalkanyag... teljesen tiszta egszsges dessg, ami ma mr kurizumnak szmt:)
|