Kukoricadarából
2005.02.14. 08:48
Polenta
25 dkg kukoricadara
1 l víz
só
5 dkg vaj
A vizet felforraljuk, sózzuk, majd beleöntjük a darát, beletesszük a vajat is. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg el nem válik az edény falától. Az alja igen könnyen odakaphat, ezért ügyeljünk rá, hogy ne égjen le. Ha kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd kiolajozott vagy fóliával kibélelt formába (pl. őzgerinc) tegyük bele. Jó alaposan tömködjük a formába, úgy, hogy a massza mindenhol kitöltse. Ha teljesen megdermedt, vágjunk belőle szeleteket, forgassuk meg lisztben, és forró olajon mindkét oldalát süssük pirosra. Köretként kiváló, illetve salátával vagy juhtúróval, különböző mártásokkal tálalva, önálló ételként is kitűnő.
Kukoricatorta
Hozzávalók:
0,5 kg kukoricadara,
2 liter víz
1 citrom héja
1 tk. só
felkarikázott gyümölcsök (ananász, alma, meggy stb.)
1 csésze datolya
0,5 csésze víz
10 dkg dió
Elkészítés:
A kukoricadarát beleöntöm a vízbe, belereszelem a citrom héját, megsózom. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzöm, ameddig kb. a háromszorosára dagad. Magas falú forma (jénai tál, tortaforma) aljára rakom a felkarikázott gyümölcsöket és rásimítom a főtt kukoricadara felét. A datolyát krémesre turmixolom a fél csésze vízzel, és a kukoricadarára simítom. Rászórom a durvára vágott diót, és annak tetejére a kukoricadara másik felét ráöntöm. Kihűtöm, és tálaláskor a formából kiborítom a tortát.
Tápanyagtartalom egy adagban
Energia: 282 kcal (1179 kJ)
Fehérje: 7,03 g
Zsír: 7,43 g
Szénhidrát: 46,01 g
Koleszterin: 0 mg
Rost: 2,4 g
C-vitamin: 7,69 mg
B12-vitamin: 0 ug
Kalcium: 43,98 mg
Vas: 1,65 mg
Nátrium: 424,04 mg
Kukoricás süti
Hozzávalók:
- 2 cs kukoricadara
- 2 cs zabpehely
- 1/2 cs kókuszreszelék
- 1 tk só
- 2 1/4 cs forró víz
- 1/2 cs mazsola
Keverjük össze a kukoricadarát, a zabpelyhet, a kókuszt és a sót. A mazsolát pedig enyhén turmixoljuk össze a mazsolával, és hagyjuk állni néhány percig. Evőkanálnyi adagokat helyezzünk sütőlemezre, majd 160-170 °C-os sütőben addig süssük, amíg az alja aranybarna nem lesz (kb. 45 perc). Lekvárral fogyasztva ajánljuk.
Borzas
Hozzávalók:
- 5 cs zabpehely
- 1 1/2 cs zabpehelyliszt
- 1/2 cs vágott dióféle
- 1/2 cs mazsola vagy darabolt aszalt gyümölcs
- 1 1/4 tk frissen facsart citromlé
- 1 ek reszelt citromhéj
- 1 tk vaníliaaroma
- a cs méz
- 1/2 cs olaj
- 1 1/2 tk só
- 3/4 cs víz
A zabpehely kivételével keverjük össze a hozzávalókat! Ezután adjuk hozzá a zabpelyhet és hagyjuk 10 percig állni. 1 evőkanálnyi mennyiséget megvizezett tenyérben formázzuk golyóvá, majd olajozott sütőformára helyezve lapítsuk le. Kisebb fagylaltos kanál vagy 2 kanál segítségével is könnyen formázható, csak előtte mindig mártsuk vízbe.
150 C°-on 25-30 percen keresztül süssük aranybarnára! 5 percig hagyjuk a tepsiben hűlni, mielőtt kiszednénk.
Adag: kb. 36 db
Kukoricatorta
Hozzávalók:
2 csésze kukoricadara
1 csomag mazsola megmosva
8 csésze víz
2 csipet tengeri só
1 ek hidegensajtolt olaj
díszítéshez: idénygyümölcs, dió
A kukoricadarát sós vízben, folytonos kevergetés mellett megfőzzük. Hozzáadjuk a mazsolát, és addig főzzük, amíg a kanál megáll benne. Kuglófsütőt vagy tortaformát az olajjal kikenünk, ebbe tesszük a masszát, és hagyjuk megdermedni. Ha kihűlt, egy tálra vagy tányérra kiöntjük, a dióval és a gyümölcsökkel feldíszítjük.
|