Hogyan csinljunk magas pisktt?
2005.03.12. 13:21
Sajnos ez nem mindig egyszer. A kvetkez gyjts a babaszobrl szrmazik, biztosan sikerl valamelyik alapjn ;)
Egyszer pisktatszta
Hozzvalk: 6 db egsz tojs, 6 evkanl porcukor; 6 evkanl finomliszt, 1 teskanl citroml, csipet reszelt citromhj, csipet s, a tortaforma kenshez 1 dkg vaj s kevs liszt. A megmosott tojsokat sztvlasztom. A tojssrgkat a cukor felvel fehredsig keverem a robotgp vkony keverplcjval. A tojsfehrjkbl a citromlvel kemny habot verek, majd a cukrot, a citromhjat s a st is beleszrva, tovbb verem mindaddig, amg a felfordtott kevertlbl mr nem folyik ki a tojshab. Ezutn kzzel (nem gppel!) lazn beleforgatom a cukros tojssrgjt s az tszitlt lisztet, felvltva. Kerek tortaformt kiblelek fehr paprral, s a papr aljt bekenem a vajjal. Kevs liszttel meghintve belesimtom a pisktamasszt, s gy igaztom el a tetejt, hogy a kzepe fel kiss homor legyen a massza. (A sts folyamn a tszta kzepe megemelkedik egy kiss, gy biztosan szp egyenletes lesz.) A pisktt elmelegtett, forr stbe teszem. A stajtba beleteszek egy hurkaplct, hogy a kis rsen t a gz kiramolhasson a stbl, majd rcsukom a stajtt. Ha a piskta id eltt barnul, egy paprlapot vagy egy aluflia darabot rteszek a tetejre. Kzepes lngon stm t percig, majd kisebbre mrskelem a lngot. Az els tizent percben nem szabad kinyitni a stt, nehogy "megfzzon" a piskta. A megslt tsztt a flig nyitott stajt mellett hagyom kihlni. A mr kihlt stemnyt deszkra bortom s aszerint, hogy mi lesz belle, kt-hrom lapba vgom. Tetszs szerinti krmmel vagy lekvrral megtltm, de lljon itt egy nagyon finom pisktatltelk.
leszts piskta Hozzvalk: Tojs 6 db, vaj 40 dkg, porcukor 6 ek., leszt 5 dkg, tej 1 kanl, liszt 80 dkg. Elksztse: Hat tojs srgjt, 40 dkg vajat, 6 kanl porcukrot, kis st, habosra kevernk. Adunk hozz 5 dkg, tejben ztatott lesztt s 80 dkg lisztet. Ezeket jl kidolgozva, hozzadjuk a 6 tojs kemny habjt. Ujjnyi vastagra kinyjtjuk, s kiszaggatjuk kis formkkal, kelni hagyjuk. Olvasztott vajjal megkenjk, pirosra stjk. Ha flig kislt, kenjk meg jra vajjal!
Ftt piskta Hozzvalk: Tojssrgja 8 db, tojs 4 db, cukor 14 dkg, liszt 14 dkg, vaj 14 dkg. Elksztse: Nyolc tojssrgjt, 4 egsz tojst 14 dkg cukorral habosra kevernk, forr vzzel telt ednybe lltva, folytonos kevers kzt megfzzk, ha felforrt, kevernk hozz 14 dkg lisztet, 14 dkg vajat. Kis pisktkat formlunk belle, cukorral behintjk, s enyhe tznl stjk.
Hamis piskta Hozzvalk: 2 dl kefir, 5 dkg liszt, 1 dl olaj, 25 dkg porcukor, 2 tojs, 1 stpor. Egy tlba beleszitljuk a lisztet, majd elkeverjk benne a stport. Kefirt, olajat, porcukrot s tojst adunk hozz, majd fakanllal jl sszedolgozzuk. A masszt paprral blelt tepsibe ntjk, kzepes hmrskletre elmelegtett stben kb. 20-25 perc alatt kszre stjk. A megslt tsztt a tepsibl tlcra bortjuk, a stpaprt lehzzuk rla. Kihls utn ugyangy hasznosthatjuk, mint a pisktatsztt, egyedl feltekerni nem lehet, mert knnyebben reped. Kt-hrom lapba vgva megtlthetjk klnbz krmekkel, vagy egyszeren csak lekvrral megkenjk, s felszeletelve, porcukorral megszrva tlalhatjuk. Ha krmmel kenjk, csokimzt is tehetnk r.
Piskta 1. Hozzvalk: Tojs 5 db, cukor 30 dkg, liszt 20 dkg. Elksztse: A tojssrgkat a 30 dkg cukorral habosra keverjk, tesznk bele kanalanknt 20 dkg lisztet, s 5 tojs kemnyre vert habjt, kinyjtjuk, pisktkat formlunk belle, s vilgosra kistjk.
Piskta 2. Hozzvalk: Tojsfehrje 4 db, cukor 12.5 dkg, tojssrgja 2 db, liszt 2 dkg. Elksztse: Ngy tojs kemny habjhoz tesznk 12.5 dkg porcukrot, ezzel mg jl felkeverjk, hozztesznk kt tojssrgjt, 2 dkg lisztet, kikent, kilisztezett tepsibe zacskbl kinyomott pisktkat formlunk, cukorral beszrjuk, gyenge tznl kistjk.
Piskta alap Irnke mdra 6 tojs srgjt kikeverek habosra 6 csapott evkanl cukorral, 1 vanlis cukorral, 1 evkanl telkemnytvel, reszelt citromhjjal. Hozzkeverek 1 stport, majd 5 kanl lisztet. A 6 tojs fehrjt nagyon kemny habb verem. Felvltva keverem hozz a tojshabot s a maradk 5 kanl lisztet. Stpaprral blelt formba teszem, s kzepes tznl stm. Kihls utn tlthetem. Varicik: A masszba szrok darlt diba mrtott meggy szemeket. A masszba teszek 3-4 kanl darlt mkot, vagy dit, kkuszreszelket, esetleg kakat. Hullala nvnyi tejszint felverek valamilyen gymlccsel, s ezzel tltm. Kakas vajas krmmel tltm. Egyszeren csak lekvrral kenem meg. Ms megolds, a masszt habzskba teszem s stpaprral blelt tepsire kis karikkat nyomok, 2-2 sszeragasztva knlom.
Pisktaalap Marcsi mdra 6 tojs, 6 ek vz, 1/2 stpor, 12 ek cukor, 12 csapott ek liszt. A tojsok fehrjt kemny habb verem. Folyamatos kevers kzben hozzadagolom a cukrot. Ezutn a kikevert tojssrgjt teszem bele. Elkezdem a lisztet adagolni, s kzben a vizet is belentm 2-3 rszben adagolva. A stport az utols 1-2 kanl liszttel keverem bele. Kzepes mret - stpaprral kiblelt - tepsiben stm. Az els 5 percben nagy lngon, ezutn egy kicsit lejjebb veszem a hfokot.
Piskta alaptszta 1. Hozzvalk: 6 egsz tojs, 6 evkanl porcukor, 6 ppozott evkanl liszt (lehetsg szerint rtesliszt), csipetnyi s, kshegynyi szdabikarbna. Az els lps, hogy a stt begyjtom s elksztem a tortaformt. Az aljt kiblelem egy tiszta paprlappal, aminek pontosan akkornak kell lennie, mint a forma alja. A tojsfehrjkbl kemny habot verek, majd aprnknt beleverem a cukrot, a st, a szdabikarbnt s a tojsok srgjt. Ezutn knnyedn belekanalazom a lisztet, majd belesimtom a masszt a formba s az elmelegtett, nem tl forr (illetve kzepes hmrsklet) stbe tolom. (180-200 C-os hmrsklet legyen.) 30-35 percig stm, majd a tprbval ellenrzm, hogy a kzepe is tslt-e mr. A megslt piskta, tapintsra rugalmas, a teteje nem horpad be. A nyitott stajtnl hagyom langyosra hlni, csak ezutn bortom r egy gyengn meglisztezett deszkra. (A forma oldaltl kssel elvlasztom, s aztn bortom ki.) A paprt lehzom rla, majd teljes kihlse utn vgom csak fel.
Piskta alaptszta 2. Hozzvalk: 6 db tojs, 12 dkg finomliszt, 12 dkg porcukor, fl citrom reszelt hja, 1 mokkskanl citroml, csipetnyi s. Az elzleg jl lehttt tojsokat feltm, s a fehrjt a srgjtl sztvlasztom. A tojssrgkat fehredsig keverem a porcukor egyharmadval, a sval meg a reszelt citromhjjal. A hideg tojsfehrjbe belecsorgatom a citromlevet, s olyan kemny habb verem, hogy a kanl meglljon benne. Ezutn kanalanknt belekeverem a cukrot, majd beleforgatom a cukros tojssrgkat, vgl belehintem az tszitlt lisztet. Habver segtsgvel knnyedn sszeforgatom. Egy tortaformt paprral kiblelek, majd gy simtom bele a pisktamasszt, hogy az a kzepe fel kiss alacsonyabb (vagyis homor) legyen. (Sls kzben a kzepe nmileg felpposodik.) A stt 10 percig kzepes lngon elmelegtem, s a megtlttt tortaformt beletve, 20 percig stm kzepes lngon anlkl, hogy a st ajtajt nyitogatnm. (Miutn a piskta nem szereti a gzs stt, a rsnyire nyitott stajtba teszek egy hurkaplcikt, s rzrom az ajtt. A kis rsen a pisktbl kiraml gz kiszkhet a stbl.) Ha mr rezni lehet a tszta illatt, a lngot mrskelem. (Ha a 20 perc eltelt, s a teteje nagyon barnul, de a kzepe mg nyers, egy paprlappal vagy aluflival lefedem, s a stst tovbb folytatom. Hogy nyers-e a kzepe, azt tprbval llaptom meg.) A megslt pisktt a nyitott ajtaj stben hagyom kihlni, majd az oldalt krlvgom, s deszkra bortva, az als paprlapot lehzom rla. Csak akkor vgom fel, ha a tszta teljesen kihlt. A pisktt tltelktl (krmjtl) fggen kt-hrom lapra vgom. Ez a mvelet csak j, les, hossz pengj kssel sikerl anlkl, hogy a tszta morzsoldna. Krmmel vagy egyb tltelkkel, pldul lekvrral megkenve, majdnem mindenfle torta alaptsztja lehet. Alufliba vagy folpack fliba csomagolva a mlyhtbe rakom. Fogyaszts eltt egy rval kiveszem a mlyhtbl, s tetszs szerinti krmmel megtltm.
Piskta cukorbetegeknek (1 kerek piskta) Hozzvalk: 5 db egsz tojs, 10 dkg finomliszt, 10 dkg Glukonon. A jl lehttt, sztvlasztott tojsfehrjket elkezdjk felverni. Amikor mr tejfehr a szne, a Glukonont tbb rszletben aprnknt hozzadva kemny habb verjk. A tojsok srgit ugyancsak kikeverjk, s vatosan beleforgatjuk a kemny fehrjbe. Ezutn aprnknt a lisztet is beleszrjuk, s laza mozdulatokkal egynemv keverjk. A masszt paprral blelt stlemezre, tortakarikba ntjk, s kzepesen forr (180 fokos) stben megstjk. Ha a prbakppen beleszrt hurkaplca szraz marad, akkorra slt meg. Mg forrn liszttel kiss meghintett tiszta konyharuhra bortjuk, s gy hagyjuk kihlni. Tetszs szerinti tltelkkel megtltve tlaljuk. Elksztsi ideje: kb. 60 perc.
Piskta cukor nlkl Igen npszer, szmtalan kedvelt dessg alapja. Lnyegt, ksztsnek egyik titkt a belekevert leveg mennyisge jelenti. Ezrt kell friss tojst vlasztani, a tojssrgjt habosra keverni a cukorral, s kemnyre verni a tojsfehrjt. A tszta sszelltsa sorn pedig gyelni arra kell, hogy minl tbb leveg maradjon a masszban.
Pisktaszelet Hozzvalk: 3 db tojs, 6 dkg bzaliszt, 2 evkanl vz, 40-50 csepp Polisweet, kshegynyi stpor Elkszts: A megmosott tojsokat feltjk, s gondosan sztvlasztjuk. A tojssrgjt 30 csepp Polisweettel habosra keverjk, majd hozzadjuk a vizet s kisebb rszletekben a stporral elkevert lisztet, vgl a maradk, destvel kemnyre vert tojshabot. Paprral blelt stlapra vagy zsiradkkal kikent, liszttel meghintett formba ntve 10 percig nagylngon elmelegtett stbe tve megstjk. Amikor a tsztt a stbe toljuk, kzepesre mrskeljk a lngot, s legalbb 8-10 percig ne nyissuk ki a st ajtajt, klnben a piskta * szalonns lesz *. Amikor kihlt, szeletekre vgjuk.
Pisktatszta 1. Hozzvalk: 90 g vaj, 6 tojs, 175 g cukor, 150 g liszt A tortaformt kikenjk s kilisztezzk. A vajat kis lngon felolvasztjuk. A tojst sztvlasztjuk. A cukrot hozzadjuk a tojssrgjhoz, s forr vzfrdben habosra keverjk. A sr, fehres krmet kiemeljk a vzfrdbl. A lisztet beleszitljuk a tojskrmbe. Ne keverjk! Hozzntjk a folykony, langyos vajat. A tojsfehrjt egy csipet sval kemny habb verjk. (Jobban verhet, ha eltte lehtjk!). A tojshab egyharmadt, vatosan a tojskrmbe keverjk, hogy fellaztsuk. A maradk tojshabot hozzadjuk a fellaztott masszhoz. Az anyagokat vatosan elkeverjk. A pisktamasszt az elksztett formba ntjk, s elsimtjuk. A formt a 180 C-ra elmelegtett stbe tesszk. A stemny kb. 35 perc mlva ksz. les kssel krlvgjuk. A forma szlt levesszk. A rostlyt a meleg stemnyre tesszk. Kibortjuk a pisktt, leemeljk a stforma alaplapjt. A stemnyt kb. 60 percig hlni hagyjuk a rostlyon. Vltozatok: A tszthoz adhatunk 100 g dit, mogyort, amerikai mogyort, pisztcit vagy mandult, 100 g reszelt vagy durvra vgott csokoldt, kt narancs finomra reszelt hjt, esetleg 140 g olvasztott csokoldt.
Pisktatszta 2. 6 tojs * 6 evkanl cukor * 6 evkanl liszt * 1 kshegynyi stpor A tojsok srgjt nagyon habosra keverjk (szinte fehredsig) a cukorral, meg a stporral, majd felvltva adagoljuk hozz a lisztet s a kemny tojshabot. Vigyzzunk, hogy a hab ne nagyon trjn ssze. Alaposan kikent, lisztezett (de csak az aljn) tepsiben stjk. Elmelegtett stben, kzepes melegen stjk. 20 percig ne nyissuk ki a stt. Mikor megslt, vegyk ki a tepsibl, de csak hidegen vgjuk fel.
Pisktatszta fortlyok Ha tojssrgjt meleg vzfrdben keverjk habosra, a tojs jobban megkti a levegt, s nagyobb, kemnyebb masszt kapunk. Vigyzat, a vzfrd ne legyen tl forr, mert akkor a tojs kicsapdik. Finomtott cukrot hasznljunk. A masszt addig keverjk, amg a cukor teljesen felolddik. Kellemetlen, ha a pisktban ropog a cukor. Ha a lisztet szitlva hintjk a kikevert tojssrgjhoz, pilleknny lesz, s nem csomsodik. A pisktamasszt az sszellts utn soha ne hagyjuk llni! Azonnal sssk meg, nehogy a leveg elszkjn, s a massza sszeessen. Ha a stformt gondosan kivajazzuk s - lisztezzk, biztosan nem ragad le a piskta. Ha teljesen biztosra akarunk menni (s mosogatni se szeretnnk), bleljk ki a formt hajszlpontosra szabott stpaprral. A stpaprt a tszta kibortsa utn azonnal hzzuk le a tsztrl, hogy a piskta fellete szp sima maradjon. (Ha ksbb tvoltjuk el a paprt, a tszta fellete felszakadozik.) Ha a paprt lazn visszahelyezzk a tsztra, a piskta nem szrad ki. Ha a tszta tslt, elvlik a forma szltl. A tsztt mindig a rostlyon hagyjuk kihlni, hogy minden oldalrl leveg rje, s hogy ne vljon ragacsoss.
Vajas piskta Hozzvalk: Tojssrgja 8 db, vaj 28 dkg, cukor 6 dkg, liszt 38 dkg, leszt 4 dkg, tejfl 2 ek. s 1 ksh. tej 1 dl, tojs 1 db. Elksztse: A nyolc tojssrgjt 28 dkg vajjal, 6 dkg porcukorral habosra kevernk, hozzadunk 38 dkg lisztet, 4 dkg tejben ztatott lesztt, 2 kanl tejflt, kshegynyi st. Ezeket jl kidolgozzuk, ha kemny, mg egy dl tejet adunk hozz. Deszkn ujjnyi vastagra kinyjtjuk, szeletekre vgjuk, ritkn tepsibe rakjuk, ha megkelt, tojssal megkenjk, s kistjk.
Vizes piskta Hozzvalk: 4 tojs, 21 dkg cukor, 4 ek. vz, 17 dkg liszt A tojssrgkat elkeverjk a cukorral, 4 ek vzzel s a liszttel, gppel 2-3 percig keverjk. Ha a tszta mr knny, laza - akkor vatosan elvegytjk a tojsok fehrjbl vert kemny habbal. Stpaprral blelt / kikent, lisztezett (csak az aljn!!!) tepsiben megstjk.
Pisktaszeletels A pisktt pamutcrna segtsgvel vghatjuk kett vzszintesen. vatosan tekerjk a piskta kr a crnt, majd keresztezzk a vgeit, hzzuk meg ersen a crna vgeit, hogy teljesen tvgja a pisktt - gy nem morzsldik szt a tszta. A pamutcrna kivlan vg.
Kvhzi piskta
1.Elmelegted a stt 200 fokra.
2.Elkszted a vajjal kikent lisztezett formdat, vagy tepsidet (de ha simn stpaprral kibleled, akkor kikenned sem kell, s mosogatnod sem )
3.Sztvlasztasz 4 tojst (ne kerljn a fehrjbe tojssrga!!!!)s fehrre kevered (gppel) 25 dkg cukorral.Hozzadod a citronylt+hjt, s 1 percig tovbb kevered.Belekeversz (mg mindig a gppel) 4 ek. forr (csapforr) vizet (kanalanknt, de kzben folyamatosan kevered), ezzel egytt kevered kb mg 10 percig (mg mindig gppel).
4.Hozzkeversz (gppel) 20 dkg lisztet, s 1 csomag stport.
5.Elmosod a gp keverkarjait, a tojsfehrjbe nem juthat az elbbi masszbl!!!!!!)
6.Kemnyre vered a tojsfehrjt (a lefordtott tlbl nem eshet ki a cucc!!!!)
7.A tojsfehrje felt (kb.) alaposan hozzkevered a srgjs masszhoz.
8.Ezutn a tojifehrjd msik felt is beleFORGATOD(ITT DIREKT FORGATST S NEM KEVERST RTAM!!!!!!) NAGYON LAZA MOZDULATOKKAL lehetleg lyukas kzep s nagyobb mret fakanllal
9.Ha ksz a tszta, akkor AZONNAL (ha itt nem std azonnal a tsztt ki, hanem mondjuk a gyerkct hajkurszod, akkor is sszeesik a tszta!!!!) elveszed az elksztett tepsidet, belentd a cuccost, s ha nem lett egyenletes, akkor laza mozdulatokkal a fakanllal eloszlatod a tsztt.
10.A tepsit betolod a stbe, s 180-200 fokon std kb 15-20 percig (eddig az ajtt rnyitni tilos!!!!!)
11.Ezutn egy pillanatra megnzed, hogy szp e mr, s beleszrhatsz egy hurkaplct ( a villa nyomot hagy esetleg) a kzepbe.
Ha van rajta mg nyers tszta (mrmint a plcikn) akkor visszatolod, s std mg pr percet.
Ha nincs , akkor nyammmmmmmmmmmm.
rdemes esetleg megvrni, amg kihl, mert hidegen nem geted ssze a nyelved!
Ezt a cuccot tltheted brmivel, nagyon fini...s sztem nem fogod elrontani, ha mindent lpsrl lpsre gy csinlsz, ahogy lertam.
A pisktatekercs tsztja ugyanez, csak kisebb anyagnormval, s ott paprra kenve std meg.
Ott meg az a lnyeg, hogy ne szrtsd ki nagyon a cuccost a stben, gyengre kell stni (alig barnuljon meg) s a stbl kiszedve azonnal meg kell tlteni lekvrral, vagy ha krmmel akarod megtlteni, akkor meg azonnal forrn tekerd fel (krm nlkl) gy ahogy van, stpapirostl.
s csak akkor hengertsd ki (vatosan) ha mr kihlt, gy nem fog sszetrni, amikor feltekered.
|